Храм, посвећен Светом Сави Српском, који православни верници Шумадије и Крагујевца граде већ две деценије у насељу Аеродром, непосредно поред Богословије Светог Јована Златоустог, сведочећи, као и древни хришћани, да и данас храмовно уздизање на мучеништву почива, освештао је у недељу, 24. октобра 2010. године на Евхаристијском сабрању Његова светост патријарх српски Господин Иринеј, уз саслужење Његовог преосвештенства епископа шумадијског Господина Јована, предстојстеља Цркве Божије у Шумадији, и Његовог преосвештенства епископа жичког Господина Хрисостома, као и свештеника Шумадијске епархије који су своју пастирску делатност годинама темељили на узорном примеру учешћа у градњи овог храма. Важни учесници овог молитвеног скупа били су и ученици Богословије, који редовну учествују на богослужењима у овом храму.

Васељенски смисао освећења крагујевачког Светосавског храма потврђен је и чињеницом да је у бденију, у суботу, учествовао Свјатјеши патријарх српски Господин Ириниј, када се, уз учешће многих верника и ученика крагујевачке Богословије Сватог Јована Златоустог, који су допринели појањем благољепију овог чина, сведочило да црвени живот, у својој изворности, само почива на богослужењу. То је потврђено и на васркрсном, недељном сабрању, када су стотине и стотине Крагујевчана дошли да са својим архипастирима певају псаламске стихове у чину освећење новог храма (Крагујевчанима тако неопходног), односно да се са Господом Исусом Христом сједине на Литургији, којом је патријарх Господин Иринеј началствовао, и пројаве вечни живот, у Евхаристијском слављу. Учесници су тада имали привилегију да чују и архипастирске пуоуке које их укрепљују у заједничарењу које води у Царство Небеско .

Крагујевачка саборност ове недеље је остварена и у уметничком програму који је традицију учинио ововременом, у посети патријарха Господина Иринеја крагујевачкој Богословији Светога Јована Златоустог, чији су ученици и наставници непосредно укључени у градњу и живот новоосвећеног храма, као и у трпези љубави, када су пред члановима Цркве Божије похваљени они који помогоше да у славу Господњу многострадални Крагујевац добије још један молитвени олтар – храм Светог Саве на Аеродрому.