На велику радост ученика и наставника Богословије Светог Јована Златоустог у Крагујевцу, Његово преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован, и сам се радујући, како рече, прихватио је позив ректора ове црквено-просветне установе протојереја др Зорана Крстића да, сутрадан по устоличењу, посети Богословију и учествује на благодарењу поводом почетка нове школске године. 

Новоустоличени шумадијски епископ началствовао је на светој Литургији и на Призиву Светог Духа у школском храму и том приликом, благосиљајући богослове, упутио им је топлу и непосредну архијерејску поуку. Домаћини су владици Господину Јовану показали зграду Богословије, након чега је уприличен разговор са ректором и наставницима о многим актуелним питањима црквене просвете и црквеног живота. Владика је првог дана нове школске године остао на ручку са својим домаћинима.

 

Беседа епископа шумадијског Господина Јована у Богословији,
2. септембар 2002. године

Драги оче ректоре, драга браћо професори, драга моја децо!

Помолили смо се Господу овде данас да Он пошаље Духа Светога на вас, како би Дух Свети отворио ваша срца и ваш разум, да оно што будете чули од ваших учитеља буде усађено у вашу личност и да то у своје време донесе плод. Нека Господ благослови почетак школске године и нека вам помогне да будете достојни својих светих предака и претходних генерација у овој школи. Нека све оно што будете упили у овој школи буде на корист и спасење душе и на корист Цркве којој служите.

Драга моја децо, можда можете стећи све светске науке и можете све што чујете и прочитате научити напамет, али то неће бити довољно ако оно што научите овде не примените у животу, јер Бог је вас призвао да сутра послужите на спасење своје и оних које вам Црква буде поверила. Врло је важно да оно што учите претворите у свој живот.

Ми смо се данас помолили Господу да нам отвори разум, да ваш разум умује ка ономе што је горе, а не доле! Јер ако ваш ум буде умовао ка ономе што је горе, лакше ћете се ослободити онога што вас вуче доле. Да би човек могао да схвати вољу Божију, да би могао да схвати хришћански живот – поготово ви који се спремате да сутра постанете пастири Цркве Божије морате да имате страх Божији и непомућен разум. То ћете најбоље научити ако у смирењу и са вером и љубављу будете слушали шта вам се у овој школи предаје.

Важне су оцене децо моја – то су нека мерила, али схоластичко, сувопарно, академско стицање знања које се не претвори у живот, то је као звоно које ништа од себе не даје. Учећи се овом Божанском науком, ви се учите животу по Јеванђељу, како треба служити Богу и човеку. А то ћете првенствено кроз свету Литургију научити, јер се Литургијом учимо како да живимо, како да се молимо и праштамо.

Врло је важно да се научите да волите и поштујете један другога, да будете помоћници сваком вашем другу. Ми хришћани дужни смо не само да носимо свој крст, већ и да помогнемо другима, по речима светог апостола Павла – да се радујемо са радоснима, а тугујемо са тужнима.

Ако се не препознајете по спољашњем изгледу, будите сигурни да сте већ добили печат који не видите. То препознаје наш благочестиви народ који вас сусреће и очекује од вас да будете весници онога што научисте овде. Зато је владање веома важно.

Свети Јован Златоусти каже да не верује у спасење онога који не ради на спасењу другога. Носите терет једни других да би вам било лакше. То можете чинити само ако будете имали љубави. И градиво ћете лакше савладати ако предмете будете волели.

Драга децо, овде сте да сабирате и да пуните ризницу ваше душе вером, љубављу и надом, поред знања, упијајте у себе пресвету Богородицу и вашег заштитника светог Јована Златоустог.

Нека вам Господ помогне да будете весници свега што овде научисте, да будете апостоли јер ви то већ јесте. Слушајте наставнике, јер вас они уче добру. А ја ћу често бити овде са вама, да ме доживите као пријатеља, брата, оца. Питајте све што не знате, ништа није срамота питати. Али, памтите добијене одговоре. Нека сте срећни и благословени, ви и ваш ректор, ваши наставници, нека вам је срећно и благословено!