Слава Богословије у Крагујевцу

У среду, 1. септембра 2021. Године, у храму Светог Саве у крагујевачком насељу Аеродром, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију поводом почетка нове школске године.

Преосвећеном Епископу саслуживало је свештенство епархије шумадијске: протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј Александар Борота, протонамесник Александар Сенић, протонамесник Бранислав Матић, јереј Владан Костадиновић, јереј Дејан Марковић, јерођакон Јован (Прокин) и ђакон Александар Ђорђевић.

ОКОНЧАНО ШКОЛОВАЊЕ ЧЕТРНАЕСТЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ ПОЛАЗНИКА КРАГУЈЕВАЧКЕ БОГОСЛОВИЈЕ

Под духовним и стручним надзором високопречасног протојереја ставрофора др Владимира Вукашиновића, професора Православног богословског факултета Универзитета у Београду, у периоду од 4. до 13. јуна 2015. године, у Богословији Светог Јована Златоустог у Крагујевцу одржани су завршни богословски испити за ученике који су школске 2014/2015. године завршили пети разред.

Слава Богословије у Крагујевцу

Сви  богослужбени и остали свечарски догађаји, који су се у Богословији Светог Јована Златоустога одигравали током дана када је прослављан патрон и заштитник ове школе, имали су за циљ да се спасоносна наука Златоустова актуелизује, односно да са садржајем богословља овог светитеља буду на што очигледнији начин упознати полазници Богословије и многобројни гости.

Беседа протојереја ставрофора др Зорана Крстића, ректора Богословије Светог Јована Златоустог у Крагујевцу 1. септембра 2013. године на архијерејској Литургији коју је у храму Светог Саве у Крегујевцу служо Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован поводом почетка нове школске године у Богословији

Празновање Светог Јована Златоустог у крагујевачкој Богословије започело је у недељу (25. новембра), дан уочи празника, када су се ученици, наставници и гости у школском храму окупили око свог духовног оца – Његовог преосвештенства Господина Јована, епископа шумадијског, који је служио празнично бденије.

Богословије Српске Православне Цркве су средње богословске школе у којима се ученици васпитавају и образују у духу свештеног Предања Једне, Свете, Саборне и Апостолске Православне Цркве, и припремају за вршење црквених служби: свештенослужитељске, вероучитељске и других, и стичу могућност уписа на високе богословске и на друге високе школе.

Ученици Богословије Светог Јована Златоустог у Крагујевцу, са својим наставницима и вернима Крагујевца, сабрали су се у недељу, 1. септембра 2013. године, у храму Светога Саве у насељу Аеродром, око свог Епископа, Његовог преосвештенства Господина Јована, епископа шумадијског, да би литургијским делом започели нову школску годину. Током Литургије, Епископ је у презвитерски чин рукоположио ђакона Владу Бранисављевића, дипломираног теолога и бившег ученика крагујевачке Богословије. Такође, Епископ је произнео и молитве призива Светог Духа за благодатни почетак школске године.

Нова, школска 2013/2014. година, у Богословији Светог Јована Златоустог у Крагујевцу биће започета у недељу, 1. септембра 2013. године, када ће у 9 часова Његово преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован у школском храму служити Свету архијерејску Литургију. Према већ устаљеној пракси, том приликом Епископ ће произнети молитве Призива Светог Духа за благословен почетак богословског школовања у наредној школској години. Имајући ово у виду, Управа школе обавештава све ученике да је неопходно да у школски интернат дођу у суботу, 31. августа 2013. године. Тога дана у школи треба да се појаве и новоуписани ученици првог разреда које су епархије Српске православне Цркве одредиле за школовање у крагујевачкој богословији. Ови ученици више информација о начину започињања школовања у богословији могу добити од својих парохијских свештеника. Такође, важна обавештења се налазе у Уредби о богословијама Српске православне Цркве са правом јавности, која се може погледати на овој интернет адреси. Контакт са управом Богословије Светог Јована Златоустог у Крагујевцу може се остварити и путем телефона 034/371-190. О начину набавке уџбеника, ученици првог разреда биће обавештени у школи. Редовна настава почиње у понедељак, 2. септембра 2013. године.

Богословија Светог Јована Златоустог у Крагујевцу основана је иницијативом епископа шумадијског др Саве Вуковића, који је Шумадијском епархијом, као њен други епископ, управљао од 1977. до 2001. године. На његов предлог, Свети архијерејски сабор Српске православне Цркве саглашава се да од школске 1997. године почне са радом у Шумадијској епархији Одељење Богословје Светог Саве у Београду, које је у том статусу било до 2000. године.

Ауторитет оснивача и препознатљиви резултати остварени током четворогодишњег постојања као Одељења београдске Богословије Светог Саве, издејствовали су да Свети архијерејски сабор СПЦ, на ванредном новембарском заседању 2000. године, одлучи да школа прерасте у самосталну Богословију Светог Јована Златоустог у Крагујевцу.